Viivästyskorko

Viivästyskorko on termi, joka liittyy laskujen ja muiden maksujen eräpäiviin. Kun maksu viivästyy sovitun eräpäivän jälkeen, velallisen tulee maksaa viivästyskorkoa. Viivästyskorko on laillinen keino kompensoida velkojalle maksun myöhästymisestä aiheutuvaa haittaa. Korkolain mukaan viivästyskorkoa voidaan periä heti sovitun eräpäivän jälkeen. Tämä kannustaa velallisia hoitamaan maksuvelvollisuutensa ajoissa ja tarjoaa samalla korvauksen velkojalle maksun viivästymisestä.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Korvaus myöhästyneestä maksusta
Perustuu korkolakiin
Kannustaa maksamaan ajoissa

Tutustu tarkemmin, miten viivästyskorko vaikuttaa talouteesi.

Maksun eräpäivän ylittyminen

Kun maksun eräpäivä ylittyy, velallisen tulee maksaa viivästyskorkoa. Tämä koskee niin laskuja kuin muitakin maksuja.

Viivästyskoron laskeminen

Viivästyskorko lasketaan korkolain mukaisesti ja se alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Viivästyskorko voi olla myös osa maksumuistutusta.

Viivästyskoron maksaminen

Viivästyskorko on velallisen velvollisuus. Sen maksaminen on tärkeää, sillä se kompensoi maksunsaajalle maksun myöhästymisestä aiheutuvaa haittaa.

Viivästyskoron määritelmä ja laskentaperusteet

Viivästyskorko on korko, joka tulee maksettavaksi silloin, kun laskun maksu on myöhässä. Se on eräänlainen korvaus siitä, että velallinen ei ole noudattanut sovittua eräpäivää. Viivästyskorkoa voidaan periä esimerkiksi lainasta, vuokrasta tai palvelun maksusta, mikäli maksu ei ole tapahtunut sovitussa ajassa.

Viivästyskoron määrä määräytyy korkolain mukaisesti. Korkolain mukainen viivästyskorko on 7 prosenttiyksikköä suurempi kuin Euroopan keskuspankin viitekorko. Mikäli viitekorko on negatiivinen, viivästyskorko on kuitenkin vähintään 7%. Tämä tarkoittaa, että viivästyskorko alkaa juosta automaattisesti eräpäivän jälkeen, ja velallinen on velvollinen maksamaan sen ilman erillistä vaatimusta.

Kuitenkin, on tärkeää huomata, että sopimukseen voidaan kirjata myös toisenlainen viivästyskorko. Tällöin sovittu viivästyskorko korvaa korkolain mukaisen viivästyskoron. Sovitun viivästyskoron määrä ei kuitenkaan saa olla kohtuuton. Jos se on, voidaan se huojentaa kohtuulliseksi.

Viivästyskoron laskeminen alkaa siitä päivästä, jolloin maksun olisi pitänyt olla perillä. Viivästyskorkoa lasketaan jokaiselta päivältä erikseen, ja se lisätään velan määrään. Mikäli maksu on myöhässä useamman kuukauden, viivästyskorko lasketaan jokaiselta kuukaudelta erikseen.

Viivästyskorko on siis keino kannustaa velallista hoitamaan maksuvelvoitteensa ajallaan. Se myös kompensoi velkojalle siitä aiheutuvaa haittaa ja riskiä, kun maksu viivästyy.

Kilpailuta lainat - Viivästyskorko

Usein kysytyt kysymykset

Viivästyskorko on korvaus, joka peritään myöhässä suoritetusta maksusta tai velasta. Se on korko, joka alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen ja jatkuu siihen asti, kunnes maksu on suoritettu kokonaisuudessaan. Viivästyskorko lasketaan prosentuaalisesti velan määrästä ja se on tarkoitettu kannustamaan velallista maksamaan velkansa ajallaan.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus