Lisävakuus

Lisävakuus on termi, joka usein liittyy lainanottoon ja erityisesti asuntolainoihin. Tämä termi viittaa tilanteeseen, jossa lainanottaja tarjoaa lisää vakuuksia lainan takaisinmaksun turvaamiseksi. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun lainanottajan omaisuus tai tulo eivät riitä kattamaan lainan määrää. Lisävakuudet voivat olla mitä tahansa arvokasta omaisuutta, kuten toinen asunto tai arvopaperit. Tämän artikkelin tarkoituksena on selittää yksityiskohtaisemmin, mitä lisävakuus tarkoittaa ja miten se toimii lainanoton yhteydessä.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Lisävakuus on omaisuutta
Lisävakuus voi olla tarpeen
Lisävakuus turvaa lainan takaisinmaksun

Lue lisää lisävakuuden merkityksestä ja tarpeellisuudesta asuntolainan yhteydessä Lainaaheti.fi -sivustolla.

Lainan hakeminen

Lainaa haetaan pankista tai muusta rahoituslaitoksesta. Hakemuksessa tulee ilmoittaa lainan määrä, takaisinmaksuaika sekä mahdolliset vakuudet.

Lisävakuuden tarjoaminen

Jos lainan määrä on suuri tai lainanottajan taloudellinen tilanne ei riitä kattamaan lainan määrää, voidaan tarjota lisävakuutta. Tämä voi olla esimerkiksi toinen asunto, arvopaperit tai muu arvokas omaisuus.

Lainapäätös

Pankki tai muu rahoituslaitos tekee päätöksen lainan myöntämisestä ottaen huomioon lainanottajan taloudellisen tilanteen ja tarjotut vakuudet. Jos laina myönnetään, se tulee maksaa takaisin sovitun aikataulun mukaisesti.

Mitä on lisävakuus ja millaisissa tilanteissa sitä tarvitaan?

Lisävakuus on käsite, joka liittyy lainan hakemiseen ja sen turvaamiseen. Se tarkoittaa jotakin arvokasta, kuten asuntoa tai säästöjä, jota lainanantaja voi käyttää vakuutena lainaa myöntäessään. Lisävakuuden tarkoitus on suojata lainanantajaa mahdolliselta velan maksamattomuudelta.

Esimerkiksi, jos haet asuntolainaa, asunto voidaan usein käyttää lainan vakuutena. Tällöin asunnon arvo toimii vakuutena lainalle. Jos et pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi myydä asunnon ja käyttää saadut rahat lainan takaisinmaksuun.

Lisävakuutta tarvitaan yleensä silloin, kun lainan määrä on suuri tai kun lainanhakijan maksukyky ei ole riittävä ilman vakuuksia. Lisävakuus voi myös olla tarpeen, jos lainanhakijalla ei ole riittävästi omaa rahoitusta tai jos pankki arvioi lainanhakijan maksukyvyn olevan heikko.

Lisävakuuden arvo määritellään yleensä sen mukaan, kuinka paljon lainaa haetaan. Esimerkiksi asunnon vakuusarvo on yleensä 70-80% asunnon arvosta. Jos asunnon arvo on 200 000 euroa, vakuusarvo on tällöin 140 000 - 160 000 euroa.

Mikäli sinulla on kysyttävää siitä, kuinka lisävakuus toimii tai mitä se tarkoittaa, kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin tai muuhun lainanantajaan. Lue myös lisää aiheesta Lainaaheti.fi -sivustolla.

Kilpailuta lainat - Lisävakuus

Usein kysytyt kysymykset

Lisävakuus on ylimääräinen turva, jota lainanantaja voi vaatia lainan takaisinmaksun varmistamiseksi. Se voi olla esimerkiksi kiinteistö, arvopaperi tai muu omaisuuserä, jonka lainanantaja hyväksyy vakuudeksi. Lisävakuutta tarvitaan silloin, kun lainanottajan maksukyky tai lainan suuruus edellyttää suurempaa turvaa lainan takaisinmaksulle. Esimerkiksi jos lainanottaja hakee suurta lainasummaa tai jos lainanottajan maksukyky on epävarma, lainanantaja voi pyytää lisävakuuksia. Lisävakuuden tarkoitus on suojata lainanantajaa mahdolliselta luottotappiolta.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus