Opintolaina

Opintolaina on pankista haettava laina, joka on tarkoitettu opintojen rahoittamiseen. Lainan takaajana toimii valtio Kelan kautta, mikä tarkoittaa, että jos et itse pysty maksamaan lainaa takaisin, Kela maksaa sen puolestasi ja perii sen myöhemmin sinulta takaisin. Opintolaina on osa opintotukea ja sitä haetaan samassa yhteydessä. Opintolainalla voit rahoittaa elämäsi opintoaikana ja keskittyä työnteon sijasta itse opintoihin.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Vaihtoehto taloudelliseen tueen
Opintojen rahoitusta
Valtion takaama laina

Hae opintolainaa nyt ja keskity rauhassa opintoihisi!

Opintolainan hakeminen

Opintolainaa haetaan yleensä oman pankin kautta. Hakeminen on usein mahdollista suoraan verkkopankissa. Ennen kuin voit hakea opintolainaa, sinun on haettava opintotukea ja lainatakauksen Kelasta.

Opintolainan nostaminen

Kun olet saanut myönteisen lainapäätöksen, voit nostaa opintolainaa lukuvuoden aikana. Pankki maksaa opintolainan tilillesi yleensä kahdessa erässä, syksyllä ja keväällä.

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Takaisinmaksu suunnitellaan yhdessä pankin kanssa ja se voi kestää useita vuosia. Muista, että opintolainan takaisinmaksu on tärkeää suunnitella huolellisesti.

Mitä tarkoittaa opintolaina: käsitteen määrittely

Opintolaina on laina, jota voit hakea pankista tukemaan opintojasi. Se on osa opintotuen kokonaisuutta, jonka muodostavat opintoraha, asumislisä ja opintolaina. Opintolainaa voivat hakea kaikki korkeakoulu- ja ammattiin opiskelevat, jotka ovat oikeutettuja saamaan opintotukea.

Opintolainan tarkoituksena on mahdollistaa opiskelijan keskittyminen opintoihin ilman tarvetta työskennellä opintojen ohella. Laina mahdollistaa myös opiskelijan elämisen, sillä opintotuki yksinään ei yleensä riitä kattamaan kaikkia elinkustannuksia.

Opintolainaa nostetaan yleensä lukukausittain, ja sen määrä on pankista ja opiskelijan omasta tilanteesta riippuen 600-1800 euroa kuukaudessa. Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä vasta opintojen päätyttyä. Kela maksaa lainan korot opintojen aikana, mikäli opiskelija on oikeutettu opintotukeen.

Opintolainan korko on yleensä melko matala verrattuna muihin lainoihin, ja se on verovähennyskelpoinen. Lisäksi on mahdollista saada opintolainahyvitys tai -vähennys, jos suorittaa korkeakoulututkinnon määräajassa.

Opintolainaa haetaan pankista, ja lainan saaminen edellyttää Kelan myöntämää opintotukipäätöstä. Pankki tekee lainapäätöksen Kelan päätöksen perusteella.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä vasta opintojen päätyttyä, ja takaisinmaksuaika voi olla jopa 25-30 vuotta. Takaisinmaksuun liittyvät ehdot, kuten takaisinmaksuaika ja korot, kannattaa tarkistaa omasta pankista. 

Voit hakea myös kulutusluottoa opiskelijalle, tämä on täysin eri asia kuin varsinainen opintolaina, joka on valtion tarjoama etuus.

Kilpailuta lainat - Opintolaina

Usein kysytyt kysymykset

Opintolainan valtiontakaus tarkoittaa sitä, että valtio sitoutuu maksamaan lainan takaisin pankille, jos opiskelija itse ei pysty sitä maksamaan. Valtiontakaus myönnetään automaattisesti, kun opiskelija saa Kelalta päätöksen opintotuesta. Valtiontakaus koskee sekä uusia opintolainoja että aiemmin nostettuja opintolainoja. Valtiontakauksen ansiosta pankit ovat valmiita myöntämään opintolainaa edullisemmin ja joustavammin kuin muita lainoja.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus