Laina-aika

Laina-aika on termi, jota käytetään rahoitusmaailmassa. Se tarkoittaa aikaa, jonka laina on voimassa eli aikaa, jolloin laina tulee maksaa takaisin pankille. Laina-ajan pituus vaikuttaa suoraan lainan kokonaiskustannuksiin, sillä mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän korkoa ehtii kertyä. Laina-aika voi vaihdella lyhyestä, esimerkiksi muutamasta kuukaudesta, jopa useisiin vuosiin.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Laina-aika määrittää takaisinmaksuajan
Laina-aika vaikuttaa kokonaiskustannuksiin
Laina-ajan pituus voi vaihdella

Tutustu eri lainavaihtoehtoihin ja niiden ehtoihin huolellisesti ennen lainan ottamista.

Määritä tarvitsemasi lainasumma

Arvioi realistisesti, kuinka suuren summan tarvitset ja kuinka nopeasti pystyt maksamaan lainan takaisin.

Vertaile lainaehtoja

Vertaile eri lainantarjoajien ehtoja, korkoja ja muita kuluja. Huomioi erityisesti laina-aika ja sen vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin.

Valitse sopivin laina

Valitse laina, joka parhaiten vastaa tarpeitasi ja jossa laina-aika ja muut ehdot ovat sinulle sopivat.

Laina-aika: Perusmääritelmä ja vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin

Laina-aika on yksi keskeisimmistä termeistä, kun puhutaan lainoista. Se tarkoittaa ajanjaksoa, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin pankille. Laina-aika voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa useisiin vuosikymmeniin, riippuen lainan tyypistä ja lainasummasta. Esimerkiksi asuntolainalle sovittu laina-aika on yleensä 10-30 vuotta, kun taas kulutusluotolle tai pikavipille laina-aika on tyypillisesti huomattavasti lyhyempi.

Laina-ajan pituus vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin. Mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän korkoa ehtii kertyä laina-ajan kuluessa. Toisaalta pidempi laina-aika tarkoittaa yleensä pienempiä kuukausittaisia maksueriä, mikä voi helpottaa lainanlyhennyksen sovittamista osaksi muuta taloudenpitoa.

Laina-ajan pituuden valintaan vaikuttaa moni tekijä. Asiakkaan taloudellinen tilanne ja maksukyky ovat keskeisiä, mutta myös lainan tarkoitus ja asiakkaan henkilökohtaiset tavoitteet vaikuttavat. Esimerkiksi asunnon ostamiseen otettava laina on usein suuri, ja sen takaisinmaksuun tarvitaan pitkä aika. Toisaalta lyhyempi laina-aika tarkoittaa nopeampaa velattomuutta ja vähemmän maksettavaa korkoa.

Pankki tai muu lainanantaja määrittelee laina-ajalle ylä- ja alarajat, mutta asiakas voi yleensä itse päättää, kuinka pitkän laina-ajan hän valitsee näiden rajojen sisällä. Laina-ajan valinnassa kannattaakin punnita huolellisesti omaa maksukykyä, lainan kokonaiskustannuksia ja omia taloudellisia tavoitteita.

Kilpailuta lainat - Laina-aika

Usein kysytyt kysymykset

Laina-ajan pituus vaikuttaa suoraan lainan kokonaiskustannuksiin. Mitä pidempi laina-aika, sitä enemmän korkoa ehtii kertyä ja sitä suuremmaksi lainan kokonaiskustannukset nousevat. Toisaalta pidempi laina-aika pienentää kuukausittaisia lainanlyhennyksiä, mikä voi helpottaa lainan takaisinmaksua. Lyhyt laina-aika puolestaan tarkoittaa suurempia kuukausierä, mutta lainan kokonaiskustannukset jäävät pienemmiksi, koska korkoa kertyy vähemmän.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus