Korkomarginaali

Korkomarginaali on talouden termi, joka liittyy läheisesti lainoihin ja pankkitoimintaan. Se on se osa lainan korosta, jonka pankki perii asiakkaaltaan voiton saamiseksi. Korkomarginaali on siis pankin tavoittelema tuotto lainasta ja se määräytyy usein lainanottajan taloudellisen tilanteen ja lainan riskitason perusteella.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Viitekorko ja marginaali
Pankin tavoittelema tuotto
Asuntolainan kokonaiskustannukset

Tutustu tarkemmin korkomarginaalin käsitteeseen ja sen merkitykseen lainan kustannuksissa.

Mitä on korkomarginaali?

Korkomarginaali on pankin perimä kate lainasta. Se on osa lainan kokonaiskorkoa, joka muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. Marginaali on siis se osa korosta, jolla pankki tekee voittoa.

Miten korkomarginaali määritellään?

Korkomarginaali määritellään asiakaskohtaisesti ja se heijastaa pankin tavoittelemaa tuottoa lainasta sekä lainan riskitasoa, joka määräytyy lainanottajan taloudellisen tilanteen, lainan vakuuksien ja laina-ajan perusteella.

Mikä on korkomarginaalin merkitys lainan hinnassa?

Korkomarginaali vaikuttaa suoraan lainan hintaan ja sitä kautta myös asiakkaan maksamaan kuukausierään. Mitä suurempi marginaali, sitä kalliimpi laina on asiakkaalle. Toisaalta pankki pyrkii marginaalilla kattamaan lainasta aiheutuvat riskit ja kustannukset sekä saamaan tuottoa.

Korkomarginaalin perusteet ja sen merkitys lainanottajalle

Korkomarginaali on termi, joka saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sen ymmärtäminen on olennaista, kun harkitset lainan ottamista. Se on yksi keskeisistä tekijöistä, joka vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin.

Korkomarginaali on pankin lisäämä korko viitekoron päälle ja se on pankin tapa kattaa lainan myöntämiseen liittyvät riskit ja kulut. Se on siis se osa korosta, jonka pankki itse määrittää.

Marginaalikorko on tärkeä osa lainan todellista vuosikorkoa, joka kertoo lainan kokonaiskustannukset prosentteina lainasummasta. Mitä suurempi korkomarginaali on, sitä kalliimpi laina on lainanottajalle.

Esimerkiksi asuntolainan kohdalla korkomarginaali on erittäin merkittävä tekijä, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon lainasta joutuu maksamaan korkoa. Korkomarginaali voi vaihdella eri pankkien välillä, joten on hyvä vertailla eri pankkien tarjoamia marginaaleja ennen lainan ottamista.

Korkomarginaalin suuruus voi myös vaihdella laina-ajan ja lainasumman mukaan. Yleensä suuremmat lainasummat ja pidemmät laina-ajat saavat aikaan pienemmän marginaalin. Tämä johtuu siitä, että pankki saa suuremman lainasumman myötä enemmän korkotuloja ja pidempi laina-aika puolestaan pienentää pankin riskiä.

On tärkeää huomata, että korkomarginaali ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa lainan kustannuksiin. Myös viitekorko, kuten esimerkiksi Euribor, vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Viitekorko on se osa lainan korosta, joka määräytyy markkinakorkojen mukaan.

Korkomarginaalin ymmärtäminen ja vertailu eri pankkien välillä auttaa sinua valitsemaan itsellesi edullisimman lainan. Muista, että lainaa hakiessa kannattaa aina pyytää useita lainatarjouksia ja vertailla niitä huolellisesti.

Kilpailuta lainat - Korkomarginaali

Usein kysytyt kysymykset

Korkomarginaali on pankin perimä lisäkorko lainan peruskorolle. Se kattaa pankin riskit ja kustannukset. Korkomarginaali vaihtelee pankista ja lainatyypistä toiseen, sekä asiakkaan taloudellisen tilanteen perusteella. Korkomarginaalin suuruus vaikuttaa merkittävästi lainan kokonaiskustannuksiin. Mitä suurempi korkomarginaali on, sitä korkeammat ovat lainan kokonaiskustannukset. Siksi on tärkeää vertailla eri pankkien tarjoamia korkomarginaaleja ennen lainan ottamista.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus