Asuntolaina

Asuntolaina on laina, jonka pääasiallinen tarkoitus on rahoittaa asunnon ostaminen tai peruskorjaaminen. Lainan vakuutena toimii yleensä kyseinen asunto. Asuntolainaa voi hakea pankista, ja lainan suuruuteen vaikuttavat muun muassa hakijan maksukyky ja asiakassuhde pankkiin. Asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Selvitämme artikkelissa seuraavat asiat:

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Asunnon ostaminen
Asuntolainan hakeminen
Lainan korko

Tutustu eri pankkien asuntolainatarjouksiin ja hae asuntolainaa, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi.

Asuntolainan hakeminen

Asuntolainaa haetaan yleensä pankista. Hakemuksessa tulee kertoa muun muassa hakijan tulot, menot ja muut lainat. Pankki arvioi hakijan maksukyvyn ja päättää lainan myöntämisestä.

Asuntolainan korko

Asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Marginaali on pankin voitto, joka lisätään viitekorkoon. Viitekorko voi olla esimerkiksi euribor-korko tai pankin oma prime-korko.

Asuntolainan takaisinmaksu

Asuntolainan takaisinmaksuaika on yleensä useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Laina maksetaan takaisin kuukausittain sovituin maksuerin. Maksuerä koostuu lainan pääomasta ja korosta.

Asuntolainan perusperiaatteet

Asuntolaina on laina, jonka tarkoituksena on mahdollistaa asunnon ostaminen tai rakentaminen. Se on yksi yleisimmistä lainamuodoista Suomessa. Asuntolainan saamiseen liittyy useita perusperiaatteita, jotka on tärkeä ymmärtää.

Lainan määrä ja laina-aika

Asuntolainan määrä riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon hinnasta, säästöistäsi ja maksukyvystäsi. Lainan määrää rajoittaa myös lainakatto, joka Suomessa on tällä hetkellä 85 prosenttia asunnon hinnasta. Laina-aika on aika, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin. Se voi olla jopa 25 vuotta tai jopa enemmän.

Korko ja korot

Asuntolainan korko on se hinta, jonka maksat pankille lainan käytöstä. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva. Kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan, kun taas vaihtuvassa korossa on riski, että se nousee laina-aikana. Pankkien tarjoamat korot vaihtelevat, joten kannattaa vertailla eri pankkien tarjouksia.

Vakuudet

Asuntolaina vaatii useimmiten vakuuden. Vakuus on pankin turva siltä varalta, että et pysty maksamaan lainaa takaisin. Yleensä asunto toimii itse lainan vakuutena.

Miten asuntolaina haetaan?

Asuntolainaa haetaan pankista. Hakuprosessiin kuuluu useita vaiheita, kuten lainatarjouksen pyytäminen, vakuuksien järjestäminen ja lainasopimuksen allekirjoittaminen. Hakuprosessissa on tärkeää olla avoin ja rehellinen taloudellisesta tilanteestasi, jotta pankki voi tehdä realistisen arvion maksukyvystäsi.

Asuntolainan perusperiaatteiden ymmärtäminen auttaa sinua tekemään tietoisia päätöksiä oman asuntolainasi suhteen. Muista, että lainan ottaminen on suuri sitoumus, joka vaatii huolellista harkintaa ja suunnittelua.

Kilpailuta lainat - Asuntolaina

Usein kysytyt kysymykset

Asuntolaina on laina, jonka tarkoituksena on rahoittaa asunnon osto tai rakentaminen. Se on pitkäaikainen laina, joka yleensä maksetaan takaisin kuukausittain sovitun ajanjakson kuluessa. Asuntolaina eroaa muista lainatyypeistä siten, että se on vakuudellinen laina. Tämä tarkoittaa, että pankki, joka myöntää lainan, saa asunnon vakuudeksi lainan ajaksi. Jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi myydä asunnon saadakseen rahansa takaisin. Muut lainatyypit, kuten kulutusluotot tai pikavipit, ovat usein vakuudettomia, eli niiden saamiseksi ei tarvita vakuuksia. Asuntolainan korko on myös usein alhaisempi kuin muiden lainojen, koska pankin riski on pienempi vakuuden ansiosta.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus