Lainan vakuus

Lainan vakuus on keskeinen käsite, kun puhutaan lainojen ottamisesta. Se on omaisuutta, jonka lainanottaja antaa lainan myöntäjälle turvaksi siltä varalta, ettei lainaa pystytä maksamaan takaisin sovitusti. Vakuus voi olla esimerkiksi asunto, joka toimii usein asuntolainan vakuutena. Vakuuden tarkoitus on suojata lainan myöntäjää taloudellisilta tappioilta.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Tärkeä osa lainasopimusta
Vakuuden arvo vaikuttaa lainaehtoihin
Ei aina pakollinen

Hae lainaa vastuullisesti ja varmista, että ymmärrät vakuuden merkityksen!

Lainan hakeminen

Ennen kuin haet lainaa, arvioi oma taloudellinen tilanteesi. Mieti, kuinka suuren lainan tarvitset ja kuinka paljon pystyt maksamaan kuukausittain takaisin.

Vakuuden valinta

Mieti, mikä omaisuutesi voisi toimia lainan vakuutena. Vakuutena voi olla esimerkiksi asunto tai auto. Vakuuden arvon tulee vastata lainan määrää.

Lainasopimuksen allekirjoittaminen

Kun olet valinnut vakuuden ja lainan määrän, voit allekirjoittaa lainasopimuksen. Muista, että sopimuksen allekirjoittaminen on sitova päätös.

Lainan vakuuden merkitys ja rooli

Lainan vakuus on keskeinen osa lainan hakemista ja se vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon lainaa voidaan myöntää. Vakuus on siis jonkinlainen turva lainanantajalle, joka takaa lainan takaisinmaksun. Se on tavallaan pankin turvaverkko, joka suojaa pankkia tilanteessa, jossa lainanottaja ei pystyisikään maksamaan lainaansa takaisin.

Vakuus voi olla esimerkiksi asunto, jolloin puhutaan asuntolainasta. Asunnon vakuusarvo lasketaan yleensä sen hetkisen markkina-arvon perusteella. Asuntoa voidaan käyttää lainan vakuutena, sillä sen arvo on yleensä vakaa ja sitä voidaan tarvittaessa myydä, jos lainan takaisinmaksu ei onnistu.

Vakuus antaa siis lainanantajalle turvaa, mutta se myös mahdollistaa suurempien lainasummien myöntämisen ja usein myös edullisemman lainan. Tämä johtuu siitä, että vakuus pienentää pankin riskiä.

Vakuuksia voidaan tarvita myös lisää, jos lainan määrä on suuri suhteessa vakuuden arvoon. Tällöin pankki saattaa vaatia lisävakuuksia tai takaajia.

On myös mahdollista saada lainaa ilman vakuuksia, mutta tällöin lainan korko on yleensä korkeampi ja lainasumma pienempi. Ilman vakuuksia myönnettävä laina on suurempi riski pankille, joten se heijastuu lainan ehtoihin.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lainan vakuus on keskeinen osa lainan hakemista ja se vaikuttaa merkittävästi lainan ehtoihin. Se on turva pankille, mutta myös mahdollisuus lainanhakijalle saada suurempi laina edullisemmilla ehdoilla.

Kilpailuta lainat - Lainan vakuus

Usein kysytyt kysymykset

Lainan vakuus on siis lainanottajan antamaa omaisuutta tai muuta arvoa, jonka lainanantaja voi tarvittaessa ottaa haltuunsa, jos laina jää maksamatta. Vakuuden tarkoituksena on suojata lainanantajaa mahdolliselta luottotappiolta. Vakuus voi olla esimerkiksi kiinteistö, auto tai arvopaperi.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus