Stressitesti

Stressitesti on työkalu, jota pankit käyttävät arvioidessaan lainanhakijan maksuvalmiutta mahdollisen koronnousun yhteydessä. Testi on osa pankkien riskienhallintaa, ja sen avulla pyritään varmistamaan, että lainanhakija pystyy hoitamaan lainanmaksunsa myös korkojen ollessa korkeampia. Stressitestin merkitys on erityisen suuri asuntolainojen yhteydessä, sillä ne ovat usein suuria ja pitkäaikaisia sitoumuksia.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

bank norwegian
aktia
pop pankki
nordax
resurs
big bank
Tarkka arvio lainanhoitokyvystä
Riskienhallinta korkeampien korkojen varalta
Erityisen tärkeä asuntolainoissa

Tutustu, miten stressitesti voi auttaa sinua hahmottamaan lainanhoitokykyäsi eri korkoskenaarioissa.

Määritä lainan määrä

Määritä summa, jonka aiot lainata. Asuntolainoissa tämä on usein suuri summa, joten suunnittelu on tärkeää.

Tee stressitesti

Stressitesti auttaa sinua ymmärtämään, kuinka hyvin pystyt hoitamaan lainanmaksusi, jos korko nousee. Voit tehdä tämän esimerkiksi lainaaheti.fi -sivuston avulla.

Arvioi tulokset

Tarkastele stressitestin tuloksia. Jos tulokset osoittavat, että pystyt hoitamaan lainasi myös korkeammilla koroilla, voit hakea lainaa turvallisin mielin. Jos tulokset herättävät huolta, on syytä harkita lainasumman pienentämistä tai laina-aikaa pidentämistä.

Stressitestin merkitys lainanhakuprosessissa

Stressitesti on olennainen osa lainanhakuprosessia, erityisesti silloin kun haetaan asuntolainaa. Sen avulla arvioidaan, kuinka hyvin lainanhakijan talous kestää mahdollisen korkojen nousun. Stressitestin tarkoituksena on varmistaa, että lainanhakija pystyy maksamaan lainan takaisin myös silloin, jos korot nousevat.

Stressitestin tekeminen on tärkeää, sillä sen avulla voit arvioida oman taloudellisen tilanteesi kestävyyttä. Testi simuloituu tilannetta, jossa lainan korko nousee esimerkiksi kuuden prosentin tasolle. Tämä auttaa ymmärtämään, kuinka paljon kuukausittaiset lainanmaksut voisivat kasvaa korkotason nousun myötä.

Pankin tekemä stressitesti on yksi osatekijä siinä, kuinka suuren lainan voit saada. Pankki hyödyntää stressitestissä annettuja taloustietoja, joten on tärkeää antaa mahdollisimman tarkat tiedot lainahakemuksessa. Stressitestin läpäiseminen edellyttää, että lainan kuukausierä kuuden prosentin korolla ei ylitä 30-40 prosenttia kuukausittaisista nettotuloista.

Stressitestin merkitys on suuri myös Suomessa, sillä Finanssivalvonta suosittelee pankkeja tekemään stressitestin ennen lainan myöntämistä. Vaikka stressitestin tulos on vain yksi osatekijä lainan myöntämisessä, se antaa hyvän kuvan siitä, kuinka suuren lainan hakija voi realistisesti ottaa.

Kilpailuta lainat - Stressitesti

Usein kysytyt kysymykset

Stressitestin tulokseen vaikuttavat useat tekijät. Ensinnäkin, tulokseen vaikuttaa hakijan kuukausittaiset nettotulot. Testissä arvioidaan, että lainan kuukausierä 5-6 prosentin korolla ei ylitä 30-40 prosenttia nettotuloista. Lisäksi stressitestissä otetaan huomioon hakijan muut menot, kuten elinkustannukset ja mahdolliset muut lainat. Hakijan taloudellinen tilanne kokonaisuudessaan, kuten säästöt ja varallisuus, vaikuttaa myös testin tulokseen. On tärkeää antaa mahdollisimman tarkat ja ajantasaiset tiedot taloustilanteesta, jotta stressitesti antaa realistisen kuvan lainan takaisinmaksukyvystä. Stressitestin tulokseen voi myös vaikuttaa se, minkä tyyppistä lainaa haetaan. Esimerkiksi asuntolainaa haettaessa otetaan huomioon myös asunnon arvo ja sijainti. Vaikka stressitesti antaa tärkeää tietoa lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta, se on vain yksi tekijä lainapäätöksessä. Pankki ottaa huomioon myös muita tekijöitä, kuten hakijan luottotiedot ja työtilanteen.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus