Lainan lyhennys

Lainan lyhennys on summa, joka maksetaan kuukausittain lainan pois maksamiseksi. Lyhennys koostuu itse lainapääoman maksusta sekä lainan korosta. Lyhennyksen määrä ja laina-aika voivat olla kiinteitä, tai ne voivat vaihdella lainasopimuksen mukaan. Lainaaheti.fi tarjoaa tietoa erilaisista lyhennystavoista ja auttaa ymmärtämään, mitä lainan lyhennys käytännössä tarkoittaa.

€ 1,000 € 60,000
1 vuotta 15 vuotta
Arvioitu kuukausierä € 342/kk

Tämä arvio on laskettu käyttäen nimelliskorkoa 5.0%.

  • Henkilökohtainen korko
  • Kokeile ilman sitoumusta
  • Ei vaadi vakuuksia

Esimerkki lainan kustannuksista: Lainasumman ollessa €, nimelliskorko . Esimerkin takaisinmaksuaika on vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 30 €. Takaisinmaksettava kokonaissumma on €, jolloin kuukausittainen lainan maksu €. Lainasummat 1000 € – 60000 €, takaisinmaksu 1-15 vuotta. Nimelliskorko on 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Lainan lyhennys koostuu pääoman maksusta ja korosta
Lyhennysvapaa mahdollistaa pelkkien korkojen ja kulujen maksamisen
Laina-aika ja lyhennyksen määrä voivat olla kiinteitä tai vaihtelevia

Tutustu Lainaaheti.fi:n tarjoamaan tietoon lainan lyhennyksestä ja valitse itsellesi sopivin lyhennystapa.

Ymmärrä mitä lainan lyhennys tarkoittaa

Lainan lyhennys on summa, joka maksetaan kuukausittain lainan pois maksamiseksi. Se koostuu lainapääoman maksusta ja korosta.

Tutustu erilaisiin lyhennystapoihin

Lyhennyksen määrä ja laina-aika voivat olla kiinteitä, tai ne voivat vaihdella lainasopimuksen mukaan. Yleisiä lyhennystapoja ovat tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen.

Valitse itsellesi sopivin lyhennystapa

Arvioi oma taloudellinen tilanteesi ja valitse sen pohjalta itsellesi sopivin lyhennystapa. Muista, että voit aina kysyä neuvoa Lainaaheti.fi:n asiantuntijoilta.

Lainan lyhennyksen perusteet

Lainan lyhennys on prosessi, jossa maksat takaisin ottamasi lainan pankille tai muulle rahoituslaitokselle. Lyhennys tarkoittaa käytännössä sitä, että maksat lainaa pois osissa, maksuerissä, jotka sovitaan yleensä jo lainasopimuksen yhteydessä. Lyhennyksen määrä ja aikataulu riippuvat monista tekijöistä, kuten lainan määrästä, korosta ja laina-ajasta.

Laina-aika on se ajanjakso, jonka aikana laina tulee maksaa takaisin. Laina-aika voi olla esimerkiksi viisi, kymmenen, kaksikymmentä tai jopa kolmekymmentä vuotta. Laina-aika vaikuttaa suoraan siihen, kuinka suuria lyhennyseriä sinun tulee maksaa. Mitä pidempi laina-aika, sitä pienempiä lyhennyserät yleensä ovat, mutta toisaalta sitä enemmän maksat korkoa laina-ajalla.

Korko on rahan hinta. Kun otat lainaa, maksat siitä korkoa. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva. Kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan, kun taas vaihtuva korko voi muuttua esimerkiksi pankin viitekoron mukaan. Korkojen määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksat lainaa takaisin kokonaisuudessaan.

Maksuerä on se summa, jonka maksat lainaa pois kerrallaan. Maksuerän suuruus riippuu monista tekijöistä, kuten lainan määrästä, korosta ja laina-ajasta. Maksuerä voi olla kiinteä summa, joka maksetaan säännöllisesti, tai se voi muuttua esimerkiksi korkojen mukaan.

Tasalyhennys tarkoittaa sitä, että maksat lainaa pois samansuuruisissa erissä koko laina-ajan. Tällöin maksuerän suuruus pienenee ajan myötä, koska korko lasketaan jäljellä olevasta lainan määrästä.

Annuiteetti tarkoittaa sitä, että maksat lainaa pois samansuuruisissa erissä koko laina-ajan, mutta maksuerän suuruus pysyy samana. Tällöin lyhennyksen osuus maksuerästä kasvaa ja koron osuus pienenee ajan myötä.

Lainan lyhentäminen on tärkeä osa taloudenhallintaa. Kun tiedät, mitä lainan lyhennys tarkoittaa ja miten se toimii, voit suunnitella talouttasi paremmin ja tehdä fiksumpia päätöksiä lainan ottamisen suhteen.

Kilpailuta lainat - Lainan lyhennys

Usein kysytyt kysymykset

Lainan lyhennys tarkoittaa sitä, että maksat takaisin osan lainan pääomasta, eli itse lainasummasta. Se on osa kuukausittaista lainanmaksua, joka pienentää lainan jäljellä olevaa pääomaa. Lainan korko sen sijaan on palkkio, jonka maksat lainanantajalle siitä, että saat lainata rahaa. Korko lasketaan prosenttiosuutena lainan jäljellä olevasta pääomasta, joten koron määrä vähenee sitä mukaa, kun lainaa lyhennetään. Lainan lyhennys ja korko muodostavat yhdessä kuukausittaisen lainanmaksun.

Lainaa heti - kilpailuta ja säästä

Lainaaheti.fi kilpailuttaa lainat puolestasi - minkälaista lainaa sinä saisit?

Täytä Lainahakemus